Suroviny:
2 lžíce sádla a mouky
1 l vody
sůl a mletý pepř
6 brambor
1-2 hrsti čerstvých hub
2 lžíce másla
1 lžička kmínu
100 ml octa
4 vejce
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru dle chuti
3 lžíce nasekaného kopru
Postup: V hrnci rozehřejeme sádlo, vmícháme mouku a opékáme ji dorůžova. Na hladkou kaši nalijeme vodu, osolíme a opepříme. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky, nové brambory nemusíme ani loupat. Vložíme je do vody a necháme vařit.
Mezitím očistíme a nakrájíme houby na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a opékáme houby zhruba 5 minut.
Nesolíme je, pustily by vodu a začaly by se dusit. Vsypeme je do polévky, přidáme kmín a vaříme, až brambory a houby změknou.
Mezitím v jiném hrnci uvaříme zhruba 500 ml vody, vlijeme do ní 2 lžíce octa a pomocí nože utvoříme uprostřed vír. Rozklepneme do něj vejce a pomocí lžíce přetáhneme bílek přes žloutek, pokud se rozbíhá, a vaříme zhruba 1 minutu.
Hrnec odstavíme a necháme ještě asi 3 minuty dojít, tuhý bílek krásně ukryje tekutý žloutek.
Vyjmeme vejce, necháme okapat a položíme do talíře. Každé vejce je třeba uvařit samostatně. Do hotové polévky vmícháme smetanu ke šlehání, podle chuti přidáme ocet a cukr, to celé povaříme 2 minuty a přidáme nakrájený kopr.
Polévku na talíři přelijeme přes ztracené vejce a podáváme ještě teplé..