Suroviny na 4 porce:
máslo
hladká mouka
1,5 l vody (vývar ze zeleniny či kuřecích skeletů)
5 středních brambor
100g čerstvých hub smetana (šlehačka)
4 vejce
sůl
pepř
ocet
cukr
kopr
Postup:
Mouku orestujeme na másle tak, aby jíška moc neztmavla. Zalijeme ji vodou (kuřecím nebo zeleninovým vývarem), přidáme pokrájené brambory, sůl a pepř, pomalu vaříme. Na pánvi s rozpuštěným máslem orestujeme směs lesních hub a poté je vložíme do polévky.
Vaříme, dokud suroviny nezměknou, přidáme smetanu a následně dochutíme posekaným koprem, octem a cukrem.
Na zastřená vejce přidáme do litru vroucí vody cca 0,2 l octa, zamícháme, abychom vytvořili vodní výr. Opatrně a postupně vyklepneme do točící se vody při okraji hrnce jednotlivá vejce.
Ve chvíli kdy dojde ke ztuhnutí bílku, vyjmeme vejce nejlépe děrovanou naběračkou. Vejce vložíme na střed připravené porce kulajdy a ozdobíme snítkou kopru, popřípadě orestovaným kouskem hříbku, či jinými lesními houbami.