Sytá a hustá polévka s krajícem domácího chleba z fleku nahradí i hlavní jídlo.
Suroviny na 4 porce
– 6 brambor – 200 g zakysané smetany – 150 g žampionů – 2 vejce – 2 oloupaná vejce natvrdo – 2 lžíce octa – 2 bobkové listy – 1 stroužek česneku – špetka kmínu – 3 kuličky nového koření – 50 g nasekaného čerstvého kopru – 1 lžíce hladké mouky – sůl, pepř
Postup
1. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Žampiony očistěte a nakrájejte na kousky. Pak oboje povařte v osolené vodě, do které přidáte bobkový list, nové koření, sůl, pepř a kmín.
2. Až brambory změknou, přidejte do vody zakysanou smetanou smíchanou s hladkou moukou. Za stálého míchání krátce povařte. Nakonec přidejte prolisovaný česnek.
3. Podle chuti okyselte octem a přidejte nasekaný kopr. Nakonec do polévky rozklepněte vejce a povařte ještě asi dvě minuty.
4. Polévku naservírujte do misek, ozdobte natvrdo uvařených vejcem rozkrojeným na půlky nebo měsíčky a koprem.