Česká klasika s houbami, koprem a vajíčkem, které můžete buď uvařit natvrdo, nebo ho připravit jako ztracené.
Potřebujete:
✿ 800 ml vývaru
✿ 500 g brambor
✿ 300 g hříbků
✿ 150 ml 30% smetany
✿ 2 lžíce másla
✿ 2 lžíce mouky
✿ 1 svazek čerstvého kopru
✿ sůl, pepř
✿ kmín
✿ cukr
✿ ocet
✿ 2 vejce
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, houby nakrájejte na kousky. Kopr nasekejte. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm ¾ hub dozlatova. Přisypejte mouku, promíchejte, orestujte na jíšku a zalijte vývarem.
2. Přidejte brambory, kmín, sůl a vařte 25 minut. Na másle opečte zbylé houby se solí a pepřem.
Vejce uvařte natvrdo, nebo rozklepněte do hrnečku, ve vroucí vodě utvořte vařečkou vír, vlijte do středu vejce a povařte 3–4 minuty, aby žloutek zůstal tekutý.
3. Vmíchejte smetanu a dochuťte cukrem a octem. Přidejte kopr a odstavte. Podávejte s opečenými houbami a vejcem.
Milovníci kopru se musí radovat, tahle polévka je opravdu pro ně. Použití hříbků je skvělý nápad pro zvýraznění chuti.
Recept na kulajdu je skutečně klasika, kterou by si měl každý alespoň jednou připravit. Pro mě je to polévka, která má zároveň nostalgii i skvělou chuť.
Kulajda, to je dobrota. Určitě vyzkouším ten trik se ztraceným vejcem, vypadá skvěle!