Suroviny:
2 kusy krůtích stehen
olivový nebo rostlinný olej
1 mrkev
½ celeru
2 – 3 kusy petržele
1 bílá cibule
2 brambory
tymián nebo oregano
sůl a pepř
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Všechnu zeleninu a brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli na půlměsíčky. Ve velkém pekáči rozehřejeme olej a opečeme na něm stehna.
Vyndáme je a do pekáče dáme zeleninu a brambory. Zakapeme zbylým olejem. Stehna položíme navrch a vše osolíme a opepříme. Posypeme zvolenými bylinkami, které přitom trochu promneme v prstech. Pekáč přikryjeme a maso pečeme asi 2 hodiny (záleží to na velikosti stehen).
Pokud je maso už měkké, necháme pekáč odkrytý a stehna pečeme ještě chvíli, aby se vypekla kůžička.
Pak je naporcujeme (odstraňte kromě kostí i ostré tuhé šlachy) a podáváme s pečenou zeleninou, kterou můžeme doplnit ještě čerstvým pečivem, šťouchanými bramborami nebo rýží.
4 porce
středně náročné
nad 2 hodiny
TIP:
Pečení s kostí mu dodá ještě výraznější chuť a zelenina potřebný šmrnc a svěžest.