Suroviny:
8 krajíců bílého chleba (třeba toastový)
45 g másla
225 g kvalitní šunky
225 g nastrouhaného sýru
4 vejce
Omáčka:
45 g másla
25 g hladké mouky
½ menší bílé cibule
1 špetka muškátového oříšku
1 špetka čerstvě mletého pepře a soli
35 g nastrouhaného sýru
Postup:
Na omáčku rozehřejeme v silnostěnném kastrolu většinu másla na středním stupni. Zaprášíme moukou a 2 až 3 minuty promícháváme.
Do vzniklé jíšky pozvolna vlijeme většinu teplého mléka, dobře rozšleháme a na mírném stupni vaříme spolu s cibulí a zbylým kořením podle chuti, asi 20 minut.
Omáčku přecedíme přes jemné síto, abychom odstranili celá koření, a vrátím ji do kastrolu. Vmícháme nastrouhaný sýr, zbylé mléko a máslo a případně smetanu, abychom získali hustotu, jakou chceme. (Zbylou omáčku můžeme dobře využít třeba na těstoviny.)
Chleba opečeme z obou stran na rozpuštěném másle dozlatova. Obložíme šunkou, čerstvě nastrouhaným sýrem, zakapeme teplou omáčkou a přiložíme druhý krajíc chleba.
Na másle na mírnějším stupni osmažíme vejce tak, aby bílek zpevnil a žloutek zůstal ještě trochu tekutý. Vejce posadíme na chleba a ihned podáváme.
4 porce
středně náročné
do 30 min
TIP:
Hlavním trikem u sendvičů je dosáhnout, aby byl chléb na povrchu dokřupava opečený a uvnitř vláčný. Krajíc proto nemá být moc silný ani hutně rustikální, nejlepší jsou lehké bílé chleby.