Není nad chutný a voňavý chléb. Pusťte se do jeho přípravy s naším snadným postupem.
Ingredience: 500 g hladké chlebové mouky, 200 g žitné mouky, 1 celé pivo, trochu vody, 40 g čerstvého droždí, špetka celého kmínu, špetka anýzu, sůl, cukr na kvásek, 250 g celých škvarků, + hrubá sůl
Škvarková pomazánka: vanička umletých škvarků (250 g), 2 lžíce hořčice, 2 až 3 cibule krájené najemno, sůl a pepř, 3 vajíčka uvařená natvrdo, 3 až 4 ks zavařené okurky
Postup:
1. Do velké mísy, nebo na pracovní plochu si nasypete mouky, smícháte je se solí, kmínem, špetkou anýzu a uděláte důlek, do kterého nalijete ohřáté pivo. Na to rozdrobíte droždí a zasypete cukrem.
2. Až vzejde kvásek, tak to všechno zpracujete do hladkého těsta, nasypete škvarky a necháte kynout. Pokud chcete, aby těsto rychleji vykynulo, můžete si pod mísu s těstem dát misku s horkou vodou.
3. Po vykynutí vyklopíte těsto na plech vyložený pečicím papírem, vysypaný moukou a lehce si rukama uděláte bochánek. Poté si namočíte ruce, chleba pohladíte, navlhčíte a posypete hrubou solí a kmínem.
4. Pečete v troubě na 180 °C necelou hodinu. Necháte vychladnout a můžete servírovat se škvarkovou pomazánkou.
5. Do misky si dejte mleté škvarky. Vajíčko, cibuli a okurky nakrájejte nadrobno. Vše přidáte do mísy. Pak ochutíte hořčicí, solí a pepřem. Nechte vychladnout.