Crumble (čti: krambl) je výborný dezert s ovocem. Podávejte ho teplý nebo studený, přidat můžete zakysanou smetanu nebo kopeček vanilkové zmrzliny a mátu.
Potřebujete:
✿ 500 g švestek
✿ 150 g třtinového cukru
✿ 1 lžíci kukuřičného škrobu
✿ šťáva z půlky pomeranče
✿ 1 lžičku vanilkového extraktu
✿ 100 g ovesných vloček
✿ 150 g celozrnné mouky
✿ 50 g mletých mandlí nebo jiných ořechů
✿ 1/2 lžičky skořice
✿ 100 g másla
✿ 1/3 hrnku jogurtu
✿ špetku soli
1. Švestky důkladně omyjte, osušte, vypeckujte, nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny a v míse je dobře promíchejte s 50 g třtinového cukru, škrobem, pomerančovou šťávou a vanilkovým extraktem.
2. Ve větší míse smíchejte mouku, ovesné vločky, mleté mandle či ořechy, zbylý třtinový cukr, skořici, rozpuštěné máslo, jogurt a sůl a prsty promíchejte jako drobenku.
3. Formu vymažte máslem či olejem, naplňte ji připravenou ovocnou směsí a pak rovnoměrně posypte drobenkou. Pečte v troubě při 200 °C 20–25 minut.
Mám ráda recepty, kde se dá kombinovat různé ovoce. Tady se to zdá ideální. Určitě vyzkouším s přidáním skořice a oříšků!
Hele, crumble je super! Švestky už mám, tak asi dneska upeču. Díky za inspiraci!
Crumble je tak jednoduchý a chutný dezert, který nikdy nezklame. Zkusila jsem ho i s jablky a byl úžasný!
Tohle vypadá báječně! Ráda peču, ale většinou s moukou z ořechů, bude to fungovat? Jsem zvědavá!
Crumble miluju! Je to skvělý způsob, jak využít sezónní ovoce. Zkusila jsem podobný recept a kombinuju švestky s hruškami.