Churros (čtěte čuros) je smažené těsto podobné našim koblihám.
Ingredience:
250 ml vody
50 g másla
1 lžíce cukru
špetka soli
150 g hladké mouky
2 vejce
olej na smažení
třtinový cukr
Na čokoládový dip:
100 g hořké čokolády
100 ml smetany
1 lžička másla
Postup:
V hrnci přiveďte k varu vodu s máslem, cukrem a špetkou soli. Až se máslo rozpustí, vsypejte mouku a rychle míchejte, až se těsto spojí a začne se odlepovat od stěn. Vařte 1–2 minuty.
Do lehce vychladlého těsta vmíchejte vejce – jedno po druhém. Těsto má být husté, lesklé a hladké.
Přendejte ho do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou. Do rozpáleného oleje (cca 170 až 180 °C) vytlačujte proužky těsta o délce cca 10–15 cm. Smažte dozlatova. Jednotlivé kousky dávejte na papírovou utěrku.
Ještě teplé churros obalte v cukru.
V kastrůlku ve vodní lázni si pak rozpusťte hořkou čokoládu se smetanou a máslem. Míchejte tak dlouho, dokud nevznikne jemná a hladká omáčka.
Churros jsou jedna z mých oblíbených sladkostí! Je skvělé, že si je teď můžu zkusit připravit doma dle tohoto receptu.