Pečené kuřátko s dozlatova opečenou křupavou kůžičkou je báječným nedělním obědem pro celou rodinu.
Suroviny na 6 porcí – 1 celé kuře – sůl – 60 g másla – 2 malé citrony – čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn) – 5 stroužků česneku – olej na vymazání
Postup
1. Kuře omyjte, osušte a ze všech stran osolte (i vevnitř). Tři lžíce másla smíchejte se strouhanou kůrou z jednoho citronu a dvěma lžícemi nasekaných bylinek. Směs vetřete dovnitř kuřete a pod kůži na hrudníku.
2. Kuře dejte do vymazaného pekáčku prsy dolů. Druhý citron rozpulte, stroužky česneku oloupejte a nasekejte a položte se zbylým máslem na kuře.
3. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 minut. Pak teplotu stáhněte na 180 °C, kuře otočte a přelijte šťávou. Pečte doměkka, asi 70 až 80 minut. Občas přelijte šťávou.
4. Podávejte s rýží, bramborami nebo pečivem a zeleninovou oblohou.