Oblíbené dalamánky se tradičně pečou z pšeničné a žitné mouky. Těsto je podobné tomu na klasický chléb.
Potřebujete:
✿ 1 hrnek hladké žitné mouky
✿ 1,5 hrnku polohrubé mouky
✿ 0,5 hrnku hladké mouky
✿ 3 lžičky soli
✿ 1/2 lžičky octa
✿ 1 lžičku kmínu
✿ 1,5 hrnku studené vody
✿ 1/3 lžičky sušeného droždí
✿ hrubou sůl
1. Mouky promíchejte s kmínem, solí a droždím. Přidejte ocet, vodu a vše rychle smíchejte dohromady. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte vykynout.
2. Těsto vyklopte na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělte na osm kousků a opatrně vytvořte oválné bochánky. Na plechu vyloženém pečicím papírem je nechte asi 20 minut dokynout.
3. Pak bochánky posypte hrubou solí a kmínem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut, až budou mít zespodu tmavě zlatavou barvu.