Oblohu na pizzu lze podle libosti měnit, a pokaždé si tak připravit chuťově jinou variantu. Upečete stejně tak dobrou pizzu jako ve vaší oblíbené pizzerii.
Ingredience:
10 g sušeného droždí
1 lžička cukru krupice
120 g polohrubé mouka
140 g hladké mouky
3 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
400 g rajčat na plátky
1 cibule
1 balíček šunky, slaniny, nebo salámu
1 mozzarella
černé olivy
čerstvé žampiony
čerstvá bazalka
Na omáčku:
250 ml rajčatového pyré
1 stroužek česneku
sůl a pepř
Postup:
Droždí rozmíchejte s trochou cukru a asi ve 3 lžičkách vlažné vody a nechejte vzejít kvásek.
Do mísy prosejete oba druhy mouky, přidejte sůl, olej, asi 130 ml vlažné vody a kvásek. Zadělejte hladké pružné těsto, které na dotek lehce lepí.
Z těsta vytvarujte dva bochánky a přikryjte je čistou utěrkou, uložte na teplé místo a nechte asi 1,5 hodiny kynout.
Nechte předehřát troubu s cirkulací vzduchu na maximum, okolo 300 °C, ideálně na gril. Těsto vyválejte na pečicím papíru na co možná nejtenčí plát.
Na omáčku smíchejte pyré, česnek, sůl a pepř. Vyválené těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem a celé ho potřete hotovou omáčkou. Povrch ozdobte plátky rajčat, mozzarellou, šunkou, cibulí, olivami a žampiony na tenké plátky. Pokapejte olivovým olejem.
Vložte do vyhřáté trouby. Po upečení nechte lehce vychladnout a ozdobte čerstvou bazalkou. Na horkém těstě bazalka rychle zčerná. Pizzu můžete posypat bylinkami, jaké máte rádi, například oreganem – i hladkolistou petrželkou. Přejeme vám dobrou chuť.
Náš tip
Jakmile máte vyválené těsto, hned placku obložte a vložte do trouby, aby těsto nezačalo znovu kynout.