Dnes je do svého jídelníčku zařazují jen největší nadšenci pro zdravý životní styl. A to je škoda.
Víte, co všechno kroupy léčí? Stáří, to je ztuhlost, mládí, to je pružnost. A právě tuto vlastnost – pružnost – vám kroupy propůjčí.A to do vysokého věku. Díky velkému množství křemíku udržují totiž vaziva stabilní.
A vy nemusíte v šedesáti nutně cítit při každém pohybu bolest, být neohebný a denně se krmit léky.
Co křemík podporuje?
Posiluje šlachy, vazy a chrupavky, zpevňuje cévy, dělá naše vlasy a nehty silnější, transportuje vápník do kostí a posiluje tak kosti a páteř, zlepšuje léčení ran i kostí a je také významnou prevencí některých druhů rakovin.Kromě křemíku v kroupách najdeme vitamíny skupiny B, vitamín E, který je nazýván vitamínem života, dále pak velké množství minerálů.
Zajímavé je množství kyselin omega 3 a cholinu, který regeneruje játra.Kroupy podporují také zrak a jsou dobrou prevencí proti očním chorobám.
Kroupy můžete použít jako podporu léčby trávení, zrychlují metabolismus, zmírňují křečové žíly, stabilizují hladinu krevního cukru, snižují cholesterol, pomáhají hubnout, jsou dobré při rekonvalescenci po nemoci a na detoxikaci organismu.
Kroupový Kuba
Je to nejznámější staročeské kroupové jídlo, které je i chutné. Do větší pánve nasypeme kroupy, sušené hříbky, najemno pokrájenou cibuli, zalijeme vodou, osolíte a dusíme doměkka.
Jakmile se vyvaří veškerá voda, přidáme lněný, protizánětlivý olej, majoránku, prolisovaný česnek, zamícháme a podáváme s hromádkou dobrého kyselého zelí.Zejména v zimním období je toto jídlo ideální prevencí proti celé řadě nemocí, včetně prochladnutí. .