Suroviny na 4–6 porcí:
1 menší krocan
150 g slaniny
150 g másla
sůl
Na nádivku:
400 g housek
0,5 l mléka
150 g jedlých kaštanů
150 g slaniny
150 g másla
3–4 vejce
muškátový květ a oříšek
hrst čerstvé petržele
sůl
Postup:
Na nádivku nakrájíme na kostičky do hluboké mísy žemle.Slaninu pokrájíme na malé kostičky, necháme rozpustit a pak přidáme máslo. Poté, co se tuk začne škvařit, vlijeme jej i se slaninou do mléka, do kterého jsme rozšlehali vejce.
Přidáme jemně nasekanou petržel, sůl, na špičku nože květu nebo muškátového oříšku (i obojí).Vše dobře rozšleháme a nalijeme do mísy na připravené žemle. Necháme půl hodiny stát, jen občas obsah překlopíme.
Podle hustoty, buď přilijeme mléko, nebo přisypeme strouhanku. Nakonec přidáme oloupané, v mléce vařené a nadrobno nasekané kaštany a nádivku vpravíme do dutiny vykuchaného krocana.
Do pekáče dáme na dno plátky slaniny a na ně zády položíme naditého krocana. Nohy ptáka překřížíme a spíchneme, aby nádivka zůstala uvnitř.
Maso pokryjeme zbylou slaninou, přidáme máslo a trošku vody, zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme na 2–3 hodiny péci při 150 °C. Asi 20 minut před koncem odklopíme a zvýšíme teplotu na 180 °C. Během pečení maso podléváme. Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory či kaší.