Štavnatá a dobře propečená vepřová krkovička nejvíc ladí s dobře vychlazeným pivem.
Ingredience:
800 g vepřové krkovice (vcelku)
2 lžíce sádla
sůl a pepř
1 lžička mleté papriky
1 lžička sušeného tymiánu
4 větší cibule
Na karamelizovanou cibulku:
2 větší cibule
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
špetka soli
1 lžička balzamikového octa
Postup:
Krkovici potřete směsí soli, pepře, papriky a bylinek.
V pánvi rozpalte sádlo a maso zprudka opečte ze všech stran.
Cibule oloupejte a nakrájejte. Vložte je do pekáče.
Položte opečenou krkovici na cibuli v pekáči.
Přikryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 1,5 hodiny.
Poté odkryjte a dopečte ještě 30 minut při 200 °C.
Během pečení masa si připravte karamelizovanou cibuli. Na pánvi rozehřejte máslo a olej. Přidejte cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka a restujte na mírném plameni.
Po 10 minutách přidejte cukr, špetku soli a případně balzamikový ocet.
Restujte dalších 10 minut, dokud cibule nezměkne.
Po upečení maso nakrájejte na plátky, podávejte na pečené cibuli z pekáče a navrch naaranžujte karamelizovanou cibuli jako ozdobu.
Mňam, tento recept na krkovici je fakt k nezaplacení. Já ji teda podávám ještě s čerstvým chlebem, ale ten extra se hodí k cibulce.
To zní skvěle! Už mám za tento týden několik různých receptů na krkovici, ale tento s karamelizovanou cibulí mě opravdu zaujal.
Miluji karamelizovanou cibuli! Tento recept určitě vyzkouším, krkovice je ideální volba pro víkendovou hostinu.
Zajímavé, jak může karamelizovaná cibule pozvednout takový obyčejný pokrm. Už se těším, až to vyzkouším s nějakým řemeslným pivem!
Tohle vypadá jako skvělý recept na rodinnou večeři. Určitě vyzkouším, krkovice s cibulí a pivem zní báječně.