Silnou křenovou omáčku ocení každý, kdo má rád pikantní jídla. Nejčastěji se podává s brambory a plátkem hovězí plece či krku.
Suroviny:
1,3 kg hovězí plece či krku
150 g másla
120 g hladké mouky
1,5 l hovězího vývaru
500 ml smetany ke šlehání
350 g čerstvého nastrouhaného křenu
krupicový cukr dle chuti
sůl a pepř
Postup:
Očištěné maso vařte 1,5 hodiny ve vroucí vodě. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a promíchejte. Zalijte vývarem, polovinou smetany, osolte a opepřete. Vařte 20 minut.
Do omáčky přidejte půlku nastrouhaného křenu a dochuťte podle libosti cukrem. Dolijte zbytek smetany a zjemněte máslem. Stáhněte a přidejte zbytek křenu.