Suroviny:
350 g kulatozrnné rýže
250 g předvařené červené řepy
30 ml bílého vína
1 šalotka
2 snítky tymiánu
2 lžíce másla
50 g strouhaného parmazánu
sůl
2 lžíce oleje
700 ml zeleninového vývaru
Postup:
Červenou řepu nakrájejte na menší kousky, vložte ji do stolního mixéru a zalijte naběračkou zeleninového vývaru. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké krémové konzistence.
Ve velké, hluboké pánvi rozpalte olivový olej a vhoďte do něj nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte rýži a nasucho ji opražte tak, aby lehce zprůsvitněla.
Následně ji osolte, zakápněte bílým vínem, nechte ho krátce odpařit a pokračujte přidáním naběračky vývaru. Jakmile rýže nasákne všechnu tekutinu, přidejte další vývar. Takto pokračujte, dokud nebude rýže uvařená na skus.
V tom momentě do ní přimíchejte řepový krém a ještě krátce zahřejte. Pánev odstavte z plotny a do rizota vmíchejte studené máslo.
Na závěr přidejte strouhaný parmazán, který rizotu dodá jeho charakteristickou krémovou konzistenci. Rozdělte ho do talířů a každou porci ozdobte tymiánem.
Tip!
Rizoto můžete ozdobit čerstvým kozím sýrem.
Tak tohle vypadá fakt dobře! Našlo by se to i na jídelníčku v italské restauraci. Mám chuť skočit rovnou do kuchyně.
Kombinace řepy a parmazánu musí být úžasná! Italská kuchyně mě vždycky nadchne. Už se těším, až to vyzkouším doma!
Zní to skvělé! Mám doma všechy ingredience, zejména řepu a parmazán. Dám to dohromady o víkendu. Díky!
Recept vypadá dobře, ale nikdy sem nepřidávala řepu do rizota. Myslím, že můj muž by měl rád tenhle nový twist. Určitě to zkusím.
Mě nikdy nenapadlo dát do rizota řepu, ale zní to fajn! Doufám, že to nebude moc sladký, určitě to zkusim.
Tohle rizoto zní naprosto úžasně! Miluju kombinaci červené řepy s parmazánem. Moc ráda bych to zkusila uvařit o víkendu. Díky za inspiraci!