Houbové rizoto je tradičním pokrmem pocházejícím z italského Milána.
Potřebujete:
✿ 500 g rýže
✿ 200 g hnědých žampionů (nebo jiných hub)
✿ 4 šalotky
✿ 2 stroužky česneku
✿ 75 g másla
✿ 0,5 l suchého bílého vína
✿ 1,5 l vývaru
✿ 50 g parmazánu
✿ sůl, pepř
✿ olej
✿ snítku rozmarýnu nebo zelenou petrželku
1. Šalotky nakrájejte najemno, houby na plátky. V kastrůlku na oleji dozlatova osmažte 2 šalotky, pak přidejte houby a nechte je lehce podusit, až se odpaří voda.
2. V hluboké pánvi na oleji a polovině másla dozlatova osmahněte zbylé šalotky s prolisovaným česnekem, přidejte rýži a chvilku opékejte. Pak ji zalijte bílým vínem, aby byla rýže ponořená.
Během vaření za stálého míchání postupně po naběračkách rýži zalévejte vývarem a vařte cca 20 minut do změknutí.
3. Pak vmíchejte do rýže houby a zbylé máslo. Dochuťte solí a pepřem pepřem a ihned podávejte ozdobené rozmarýnem či petrželkou a strouhaným parmazánem.