Jeho lahodnou chuť si určitě oblíbí celá rodina a nebude to rozhodně naposledy, co si jej doma připravíte. A přitom stačí použít pár ingrediencí. Je to opravdu moc jednoduché.
Ingredience:
400–500 g lesních hub/žampionů
250 ml 12% smetany
30 g sádla
máslo
1 ks větší cibule
500 g rýže
500 g kuřecích prsou
mletý kmín
sůl
mletý pepř
kousek másla
kuřecí vývar
30 g parmazánu
čerstvá petrželka
Postup:
Jednu větší cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby, ideálně čerstvě nasbírané z lesa anebo případně žampiony, očistěte a nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Je to zcela na vás.
Do většího hrnce dejte rozehřát asi 30 g sádla, případně oleje, na kterém lehce, zhruba 3 minuty, osmahněte cibulku dozlatova.
K nakrájené cibuli přidejte houby. Opepřete, okmínujte, osolte a duste, do té doby, dokud houby trochu nezměknou.
Přilijte trochu silného kuřecího vývaru, nakonec přidejte smetanu, nechte chvíli provařit a odstavte.
Na druhé pánvi osmahněte na troše másla kuřecí kostičky, jakmile jsou hotové (povrch se zbarví do zlatova), přidejte je k houbovému základu. Mezitím si uvařte rýži v osolené vodě.
Na konci by měla rýže správně zůstat takzvaně na skus. Hotovou rýži smíchejte s houbovým základem a je hotovo. Nakonec můžete do houbového rizota vmíchat kousek másla na zjemnění.
Podávejte na talířích ideálně posypané parmezánem a čerstvou petrželkou.
Tip redakce
Kopečky rizota naservírujete na talíře nejlépe studenou vodu vypláchnutou hlubokou lžící nebo naběračkou. Díky tomu si udrží hezký tvar.