Suroviny: 30 ml olivového oleje a balzamikového octa 2 cibule 30 ml hnědého cukru 6 kusů velkých brambor špetka soli a pepře 500 ml smetany ke šlehání 250 g parmezánu Postup:
Předehřejeme troubu, na pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme na něm cibuli na střední teplotě dokud nebude měkká a lesklá.
Přidáme balzamiko a hnědý cukr a za stálého míchání asi 5 minut opékáme, dokud cibule nezkaramelizuje.
První vrstvu plátků brambor vyložíme do tukem vymazaného hrnce vhodného do trouby, ochutíme solí a černým pepřem a naklademe navrch vrstvu karamelizované cibule.
Stejným způsobem klademe další vrstvy tak, abyste zakončili vrstvou brambor. Vše přelijeme smetanou, posypeme hoblinkami parmezánu nebo pecorina a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C 30–45 minut, dokud nebudou brambory měkké a opečené do zlatohněda.
Nakrájíme na porce a podáváme.