Hustá polévka z červené řepy je lahodná, výživná a má zářivou růžovou barvu. Šmrnc jí dodá výrazný sýr feta.
Suroviny na 4 porce
– 50 g másla – 1 lžíce olivového oleje – 1 cibule – 1 stroužek česneku – 1 lžička mletého kmínu – 750 g červené řepy – 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru – sůl, pepř – 100 g sýru feta – bylinky na ozdobu
Postup
1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Až tuk zpění, přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a kmín. Na mírném plameni smažte asi 5 minut, dokud cibule a česnek nezměknou.
2. Přidejte oloupanou a na malé kostky nakrájenou červenou řepu. Krátce osmahněte a přilijte vývar. Pod pokličkou vařte 20 až 25 minut. 3. Uvařenou polévku nechte trochu vychladnout. Přelijte ji do mixéru a rozmixujte dohladka.
Podle chuti osolte a opepřete. 4. Polévku naservírujte do misek a ozdobte ji nadrobeným feta sýrem a čerstvými bylinkami.