Když náhodou nemáte houby sušené, klidně můžete použít i zamražené. I tak bude polévka výtečná.
Suroviny:
500 g sušených či rozmražených hub
3 velké brambory
2 cibule
3 lžíce másla na restování
3 lžíce másla na jíšku
hrnek hladké mouky
1 smetana ke šlehání
hrst čerstvého či sušeného kopru
kmín
sůl a pepř
Postup:
V hrnci si rozpusťte máslo a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní houby, část si nechte na dozdobení.
Houby osolte, opepřete a přidejte k nim ještě kousek másla. Duste, dokud houby nebudou úplně měkké.
Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory a kmín a vše zalijte litrem a půl vody. Přiveďte k varu.
Mezitím si připravte jíšku. Na másle si za stálého míchání zpěňte hladkou mouku. Pak jíšku na dvě minuty odstavte a nakonec zalijte 2 dcl studené vody.
Jíškou polévku po částech zahustěte. Musíte ji ale neustále míchat, aby se vám jíška v polévce nesrazila. Ještě povařte zhruba patnáct až dvacet minut. Občas promíchejte.
Nakonec polévku z plotny odstavte a dobře ji rozmixujte. Přidejte k ní smetanu a ještě jednou ji důkladně promíchejte. Podle chuti pak polévku dosolte a dopepřete. Nakonec ji dozdobte koprem a zbytkem pokrájených hub.
Náš tip
Houby výtečně chutnají v kombinaci s kari kořením. Přidáte-li do polévky jednu lžičku kari směsi, dostane žlutou barvu a ještě lepší chuť.