Suroviny:
400 g lišek
1 lžíce másla
1 cibule
1 stroužek česneku
100 ml suchého bílého vína
1000 ml zeleninového vývaru
150 g žervé
petržel
sůl
pepř
Postup:
Lišky očistěte nožíkem, opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Několik si jich odložte stranou. Zbylé houby nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
Jakmile cibule zesklovatí, přidejte nakrájené lišky a krátce opečte. Po chvíli přilijte víno a vývar. Když se polévka začne vařit, lehce stáhněte plamen a povařte ještě asi 10 minut.
Poté přimíchejte žervé, podle chuti osolte a opepřete a tyčovým mixérem důkladně rozmixujte na hladký krém. Zbylé houby lehce orestujte na lžičce másla a dozdobte jimi polévku v talíři. Před podáváním krém posypejte najemno nasekanou petželí.
Tip!
Na talíři můžete polévku dozdobit lžičkou žervé nebo zakysané smetany.
Při čtení jsem měla pocit, jakoby mi ta polévka právě vůni přímo z kuchyně. Už teď vím, že to musí být lahoda. Super tip na období, kdy jsou lišky dostupné. Připisuje do kuchařky!
Nikdy bych neřekla, že do krémové polévky může jít zrovna žervé. Zní to docela zajímavě. Na kombinaci lišek a bílého vína jsem zvyklá, ale tohle bude celkem experiment. Snad to vyjde!
Skvělý recept! Miluji když se v kuchyni objeví něco nového a neotřelého. S liškami se dá vykouzlit tolik úžasných pokrmů a tato polévka vypadá jako další must-try. Díky za inspiraci!
Tak tohle vypadá moc dobře! Už dlouho sháním nějaký nový recept na polévku z lišek, protože moje bývají trochu na nic. Tady se mi líbí to přidání žervé, to by mohlo dát super chuť. Určitě vyzkouším.