Přemýšlíte, jak zařadit sladkovodní ryby do domácího menu? Zkuste připravit pro své blízké skvělou netradiční kapří polévku.
Ingredience: odřezky a kostra z kapra, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1 hrst mraženého hrášku, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 250 ml smetany, 80 g másla, 2 lžíce hladké mouky, muškátový oříšek, 1 bobkový list, sůl, pepř
Postup: Do hrnce dáme vařit kapří odkrojky, ale klidně i menšího vykuchaného a dobře očištěného kapra. Vodu musíme osolit, přidáme ještě na polovinu rozkrojenou cibuli, bobkový list a dáme vařit na 20 minut.
Vývar scedíme, obereme maso, cibuli a bobkový list již dále nepoužijeme. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky, hrášek necháme povolit a pak na rozehřátém másle vše osmahneme.
Nakrájený česnek přidáme až po dvou minutách. Směs ještě párkrát promícháme a zalijeme ji vývarem. Vaříme asi tak ještě 10 minut. Polévku zahustíme moukou, kterou před tím metličkou důkladně rozmícháme ve smetaně.
Necháme ji chvíli probublávat, ale stále ji lehce promícháváme. Nakonec polévku dochutíme pepřem, asi tak dvěma strouhnutími muškátového oříšku, necháme ji ještě trošku probublat, pak vše rozmixujeme a podáváme.