Jedna z nejlahodnějších jarních polévek je jemná, plná vitaminů a báječně chutná.
Potřebujete:
✿ 1 svazek zeleného chřestu
✿ 1 jarní cibulku
✿ 4 lžíce másla
✿ 1 l zeleninového vývaru
✿ 100 ml smetany ke šlehání
✿ sůl, drcený pepř
✿ 1 lžíci sezamových semínek
1. Chřest omyjte a odlomte zdřevnatělé konce. Nakrájejte ho na menší kousky a několik hlaviček si dejte stranou na ozdobu. Cibuli nakrájejte najemno. Semínka opražte nasucho na pánvi.
2. V hrnci rozpusťte 3 lžíce másla a nechte na něm zesklovatět cibulku. Přilijte studený vývar a přiveďte k varu. Pak vsypejte připravený chřest a vařte ho asi 20 minut. Odstavte a polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
3. Dochuťte solí a pepřem, přilijte smetanu, promíchejte a nechte přejít varem. Odstavte a vmíchejte lžíci studeného másla. Polévku podávejte ozdobenou chřestovými hlavičkami, sezamovým semínkem a s pečivem.
Wow, zní to skvěle! Chřest je můj oblíbený a tenhle recept ho dokonale využívá. Určitě zkusím i na večeři s přáteli.
Miluji krémové polévky a tahle chřestová zní fantasticky! Navíc sezamová semínka přidávají zajímavou chuť i trochu křupavosti.
Taková polévka je úplně ideální na lehký jarní oběd! Mám ráda jak je plná chutí a je ze samých zdravých surovin. Určitě ji vyzkouším s čerstvě upečeným pečivem.