Suroviny na 4 porce:
10–12 stonků bílého chřestu
1 jarní cibulka i s natí
1 lžíce másla na zahuštění
1,5 l drůbežího vývaru
sůl
pepř
0,1 l smetany
muškátový oříšek
pažitka či petrželka
Postup:
Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky. V hrnci přiveďte k varu vývar, vsypte chřest a na jemno nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut, dokud nezměkne. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu.
Polévku rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci tuhého másla rozkrájejte nadrobno a vmíchejte do polévky. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
Chřest, který jste odložili stranou, nahrubo nasekejte a nasypte na porce horké polévky. Podávejte s čerstvým pečivem nebo krutony.