Suroviny:
300 g hrachových lusků
1 malá cibule
1 petržel
sůl
pepř
¼ bulvy celeru
2 hrsti špenátu
2 brambory
1 l zeleninového vývaru
1 lžíce másla
Na krutony:
4 plátky toustového chleba
1 lžíce strouhaného parmazánu
Postup:
V hrnci rozehřejte lžíci másla a vhoďte do něho nadrobno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět a přidejte kostičky petržele a celeru. Základ asi 5 minut za občasného míchání opékejte.
Poté přidejte vyloupaný hrášek, listy špenátu a brambory nakrájené na malé kostičky. Můžete přidat i mátu. Zalijte vývarem, osolte, opepřete, zakryjte poklicí a vařte asi 15 minut, dokud nebudou brambory zcela měkké.
Mezitím si nakrájejte chléb na kostičky, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a lehce je posypejte strouhaným parmazánem. Pečte je asi 10 minut na 180 °C. Polévku rozmixujte na hladký krém.
Tip!
Čerstvý hrášek můžete nahradit mraženým.
No, tohle vypada jako prima recept na lehkou večeři. A ty krutony, mňam! Už se těším, až to zkusím uvařit. Jedině co, možná bych zkusila i jiný druh zeleniny.
Zajímavý recept, miluji experimentování s novými surovinami a kombinacemi. A toustové krutony s parmazánem? To zní jako dokonalá tečka za gurmánským zážitkem. Určitě vyzkouším.
Musím říct, že recept vypadá skvěle. Už dlouho hledám něco nového na vyzkoušení a tohle by mohlo byt právě ono. Špenát a hrášek si myslím, že k sobě budou super sedět.