Francouzskou klasiku crème caramel zvládnete i doma. Příprava není složitá, chce to jen pár ingrediencí a trpělivost při rozpouštění cukru na karamel.
Potřebujete:
✿ 400 g cukru krupice
✿ šťávu ze 2 pomerančů
✿ 1 l plnotučného mléka
✿ 1 vanilkový lusk
✿ 8 vajec
1. Do rendlíku vsypejte polovinu cukru a na mírném teple ho za občasného míchání nechte 10–15 minut rozpustit na světlý karamel. Do něj vlijte pomerančovou šťávu, rozmíchejte a rozlijte do zapékacích misek do výšky 5 mm.
2. Mléko zahřejte se zbylým cukrem a vanilkou za stálého míchání, aby se cukr rozpustil, ale mléko zůstalo vlažné. Pak vmíchejte vejce. Vyjměte vanilku a směs vlijte na karamel do misek.
3. Mističky naskládejte do hlubokého plechu, vlijte do něj vlažnou vodu, aby sahala do třetiny misek, a pečte při 150 °C asi 45 minut, až krém zpevní. Nechte vychladnout a dejte přes noc do lednice. Krém lehce po obvodu obkružte nožem a vyklopte na talíř.
Crème caramel je tak rafinovaný dezert, mám ho moc ráda. Jsem zvědavá, jak se mi povede ten karamel!
Wow, tohle vypadá fakt lákavě! Musím to někdy zkusit, moje foťáková láska k jídlu by to milovala!