Krekry plné lahodných naklíčených semínek se vám budou hodit na večírek, kdy zazáří v doprovodu vašich oblíbených pomazánek. Semínkové krekry se hodí k svačině, nebo samotné místo chipsů k televizi.
Na rozdíl od jiných pochutin jsou plné zdraví prospěšných tuků a minerálů a zdravě vás zasytí. Jejich příprava je jednoduchá a doma vám v uzavíratelné dóze pár týdnů vydrží.
Ingredience
40 g ovesných zrn (Naklíčená semínka VegUp)
35 g slunečnicových semínek
30 g řepkových semínek (Naklíčená semínka VegUp)
30 g dýňových semínek
20 g semen vojtěšky (Naklíčená semínka VegUp)
20 g lněných semínek
70 g hladké pšeničné mouky
½ lžičky soli
¼ lžičky prášku do pečiva
2 lžíce rostlinného oleje
4 lžíce vody
1 lžička medu nebo sirupu (například rýžový, datlový)
Postup přípravy:
Smíchejte všechna semínka, mouku, sůl a prášek do pečiva. Přilijte vodu, olej a med a vařečkou zpracujte v těsto (bude se trochu rozpadat). Zakryjte a dejte do lednice odpočinout alespoň na 1 hodinu.
Těsto vyjměte z mísy a rozválejte ho válečkem mezi 2 pečícími papíry. Snažte se, aby bylo po celé ploše stejně tlusté, cca 3mm.
Sloupněte vrchní pečící papír a na spodním těsto nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na stejně velké tvary – čtverce, obdélníky, proužky.
Jednotlivé krekry od sebe odsuňte tak, aby mezi nimi byly alespoň 1cm mezery a mohly se tak opéci i ze stran. Vložte do trouby rozehřáté na 175°C a pečte zhruba 15 min, záleží na velikosti krekrů.