Skvěle chutná studený i teplý, k snídani, na svačinu nebo k večeři. Ani své hosty jím dozajista neurazíte.
Na těsto:
1 vejce
120 g másla
300 g hladké mouky
3 lžíce vody
Na náplň:
2 stroužky česneku
sůl, pepř
3 vejce
60 g másla
450 g čerstvého špenátu
120 g anglické slaniny
200 ml smetany ke šlehání
Postup:
Mouku nejprve prosejte do větší mísy a pak do ní nastrouhejte máslo. Přidejte vejce, vodu a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte jej v lednici 1 hodinu odležet. Mezitím si připravte náplň.
Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nakrájený česnek. Nyní přidejte čerstvý špenát a duste pod pokličkou 5 minut. Ke špenátu přidejte slaninu, vejce, sůl a pepř podle chuti a nakonec smetanu.
Vše dobře promíchejte. Koláčovou formu vyložte těstem a přidejte do ní špenátovou směs. Pečte na 200 °C 45 minut a výtečná pochoutka je hotová.