Snažíte se ze sezony rebarbory každý rok vytěžit maximum? Klasický drobenkový koláč je bezpochyby skvělý, ale co do svého repertoáru zařadit nový recept?
My vám přinášíme inspiraci na vynikající koláč z křehkého těsta s lehkým žloutkovým krémem a rebarborou, jejíž pikantní chuť dodává tomuto úžasnému dezertu ten správný šmrnc.
Suroviny:
Na korpus:
140 g másla
200 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
2 žloutky
kůra z 1 citronu
špetka soli
Na krém:
250 g cukru krupice
100 g másla
4 vejce
1 citron
400 g rebarbory
Krok za krokem:
1. Všechny suroviny vyndejte z lednice asi dvě hodiny předem. Nejprve si připravte korpus. Změklé máslo vyšlehejte společně se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli do nadýchané pěny.
Do té postupně přimíchávejte prosátou mouku. Rukama vypracujte pružné těsto, zabalte ho do fólie a dejte alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice.
2. Vychlazené těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm a ten opatrně překlopte do dortové formy. Není potřeba používat pečicí papír, dobře ji však vymažte máslem. Přebývající těsto seřízněte nožem, aby byly okraje rovnoměrné.
3. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o průměru koláče, vložte ho na korpus a zasypejte fazolemi nebo cizrnou, těsto zatíží, a zůstane tak krásně tenké.
Korpus vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut. Poté z něj odstraňte luštěniny a na dalších 5 minut ho vraťte do trouby, aby se vypekl dozlatova.
4. Zatímco základ na dort chladne, připravte si krém. Ve velké míse prošlehejte cukr s vejci a citronovou kůrou i šťávou. Směs pomalu za stálého šlehání zahřívejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne. Dejte si pozor, aby se nezačala vařit.
5. Hotový krém propasírujte přes cedník a nechte ho vychladit. Poté do něho zašlehejte na kostičky nakrájené máslo a nalijte ho do korpusu. Povrch uhlaďte stěrkou.
Rebarboru oloupejte, nakrájejte na menší kousky a těmi poklaďte celý povrch krému.
6. Koláč vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte ho asi 15 minut, dokud povrch nezezlátne a rebarbora nezměkne. Před nakrojením ho nechte několik hodin vychladit v lednici, ideálně přes noc.
Tip:
Do těsta můžete přidat klidně i malé kousky jahod, jejich chutě se krásně propojí.
Muffiny s rebarborou a ořechy
Jste zvyklá si do práce nosit malou svačinku? Zkuste si připravit tyto rychlé rebarborové muffiny. Zabere vám to i s pečením jen pár desítek minut, a navíc můžete hotové muffiny zamrazit a vyndat je z mrazáku, když bude potřeba.
Pokud držíte dietu, nahraďte klasickou mouku tou celozrnnou, a můžete mlsat zcela bez výčitek!
Suroviny:
250 g hladké mouky
130 g třtinového cukru
120 g másla
200 g zakysané smetany
2 vejce
1 lžička skořice
½ balení kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
300 g rebarbory
100 g ořechů
50 g třtinového cukru na posypání
Jak na to?
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Ořechy nasekejte ostrým nožem nahrubo. V míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, skořicí a cukrem.
V druhé míse vyšlehejte zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo a žloutky do hladkého nadýchaného krému. Ten zamíchejte do suché směsi. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a ten opatrně zamíchejte do těsta. Na závěr přidejte kousky rebarbory a ořechy.
Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky a ty naplňte asi do dvou třetin hotovým těstem. Povrch posypte třtinovým cukrem, díky tomu se na nich při pečení vytvoří křupavá krustička.
Vložte je do trouby předehřáté na 200 °C a pečte je asi 20 minut. Propečenost těsta vyzkoušejte špejlí. Po vyjmutí z trouby je nechte 10 minut odpočinout.
Recept se mi velice líbí a už se těším, až ho vyzkouším. Těsto s citronovou kůrou a žloutkovým krémem zní jako dokonalá kombinace. Díky za tip!