Křehký a naprosto úžasný koláč můžete připravit i z kombinace různých druhů mouky. Zkuste špaldovou nebo pohankovou, které mají jemnou oříškovou chuť. Pohanková je navíc zcela bez lepku.
Ingredience:
Na těsto:
● 300 g hladké mouky
● 1 vejce
● 1 žloutek
● 150 g másla
● 1 lžička nastrouhané citronové kůry
● 70 g cukru
Na dohotovení:
● 250 g měkkého tvarohu
● 1 vejce
● 2 lžíce moučkového cukru
● 500 g jahod
Postup:
Do mísy nasypte mouku, citronovou kůru, cukr a dobře promíchejte. Přidejte vejce, žloutek a pokrájené změklé máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto.
Odeberte z něho třetinu. Větší část vyválejte, přeneste do formy vyložené pečicím papírem a vytvarujte okraje. Tvaroh prošlehejte s cukrem a vejcem. Pak ho naneste na těsto.
Navrch přidejte očištěné jahody. Zbylé těsto vyválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte z nich na koláči mřížku. Vložte do trouby předehřáté na 180 0C a pečte přibližně 40 minut.
Příprava: 60 min
Cena: 240 Kč
Koláč s jahodami je vždycky dobrý nápad. Navíc pohanková mouka je bez lepku, takže ideál pro moje potřeby. Zkusim to o víkendu.
Tento křehký mřížkový koláč vypadá naprosto báječně! Už se těším, až ho vyzkouším se špaldovou moukou, protože mám ráda ten jemný oříškový nádech. Dík za inspiraci!