Jednoduché a rychlé těsto můžete plnit různými druhy zeleninových náplní. Pokud do něj přidáte 60 g cukru, bude se hodit i na sladký koláč.
Ingredience:
Na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
50 g strouhaného parmazánu
1 vejce
1 lžička soli
Na náplň:
1 malá cuketa
250 g ricotty
4 vejce
1 lžíce nasekané petrželky
70 g nastrouhané goudy
100 ml smetany
sůl
pepř
Postup:
Do mísy dejte mouku, přimíchejte sůl a přidejte pokrájené máslo, parmazán a vejce. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. Napěchujte ho do kulaté koláčové formy vyložené pečicím papírem.
Vytvarujte i okraje. Ricottu prošlehejte s jedním vejcem, osolte, opepřete a vmíchejte petrželku. Směs naneste na těsto a uhlaďte. Cuketu nakrájejte na kolečka a vyskládejte na náplň.
Zbylá vejce prošlehejte se smetanou a vmíchejte sýr. Směs nalejte na cukety. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 0C a pečte asi 40 minut.
Doba přípravy: 30 min
Cena: 110 Kč
Recept vypada dobře, jen mám trochu obavu o množství sýra. Můžu použít jiný druh než goudu, třeba ementál?
Á, cuketovej koláč! To musím zkusit, báječná věc na rychlou večeři. Jen jsem mírně zmatená, jestli to má bejt sladký nebo slaný?
To vypadá skvěle! Miluju zkoušení nových receptů a tenhle křehký koláč z cukety vypadá ideálně na letní večer. Už se nemůžu dočkat, až ho vyzkouším!