Suroviny:
Na těsto:
180 g hladké mouky
80 g másla
3 žloutky
1 lžíce moučkového cukru
Na náplň:
2 jablka
2 lžíce škrobu
kůra a šťáva ze 2 citronů
200 g cukru krupice
80 g másla
3 žloutky
Na ozdobení:
4 bílky
200 g cukru krupice
2 lžíce škrobu
Postup:
Z mouky, studeného másla, cukru a žloutků vypracujte těsto, rozválejte ho mezi dvěma kusy potravinářské fólie a vložte ho do koláčové formy. Dno propíchejte vidličkou a korpus nechte 30 minut chladit.
Poté ho vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte ho asi 15 minut dozlatova. Pokud chcete, můžete jeho povrch na prvních 10 minut pečení zatížit suchými fazolemi.
Jablka oloupejte a nakrájejte je na kostičky. Vložte je do menšího rendlíku, zasypejte cukrem, přidejte citronovou kůru i šťávu a vařte je, dokud nezměknou. Poté jablečnou směs rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte ji na plotnu.
Přidejte máslo, škrob a rozšlehané žloutky a povařte ji ještě dalších 5 minut. Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu.
Jablečnou směs nalijte do korpusu, její povrch uhlaďte stěrkou a pomocí cukrářského sáčku na ni naneste sníh. Koláč vraťte do trouby a pečte ho dalších 20 minut. Před nakrojením koláč nechte zcela vychladnout.
Článek mě zaujal, protože miluju pečení! Už se těším, jak ho doma připravím a udělám radost rodině.
Tenhle koláč zní fakt skvěle! Ráda bych ho vyzkoušela, až si půjdu zahrát na klavír. Díky za recept!