Suroviny: 100 g hladké mouky 80 g mouky pšeničné celozrnné 1 a ½ lžičky cukru krupice ½ lžičky skořice, soli 100 g másla 120 ml studené vody 1 vejce 1 lžíce cukru třinového Na náplň:
10 g rozpuštěného másla 2 lžíce javorového sirupu 1 lžička vanilkového aroma a skořice 4 jablka ½ lžičky sušeného zázvoru 50 g lískový ořechů Postup: Mouku, cukr, skořici a sůl promícháme.
Přidáme máslo a umícháme těsto. Pomalu přiléváme vodu, dokud směs nebude vláčná. Těsto přesuneme do lednice a necháme půl hodiny odpočívat. Předehřejeme troubu na 180 °C. Vyválíme tenké těsto a pomocí válečku ho přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Smícháme rozpuštěné máslo, javorový sirup a vanilkové aroma. Jablka rozpůlíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Pět centimetrů od okraje těsta vyskládáme jablka do kruhu. Přidáváme další plátky, dokud nezaplníme celou plochu.
Smícháme skořici, sušený zázvor a ořechy. Nasypeme na jablka a zalijeme směsí z másla. Přehneme okraje těsta přes náplň, dokud nevznikne uzavřený kruh. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, celý koláč posypeme třtinovým cukrem a pečeme 45 minut.