Suroviny: 400 g listového těsta 3–5 jablek 1 citron 25 g másla 3 lžičky vanilkového cukru 1 lžíce cukru krupice 3 lžíce meruňkového džemu vanilková zmrzlina
Postup: Troubu předehřejeme na 220 °C. Listové těsto rozválíme do kulaté placky o průměru zhruba 35 centimetrů a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Okraje zarolujeme mírně dovnitř.
Jablka nakrájíme na tenká kolečka a opatrně promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Pak jablka rozprostřeme na těsto, navrch dáme kousky másla a vše zasypeme oběma cukry. Pečeme patnáct až dvacet minut, aby jablka byla měkká a těsto krásně křupavé. Ještě teplý koláč (jablka i těsto) potřeme meruňkovým džemem.
Podáváme teplé s kopečky vanilkové zmrzliny.