Malé košíčky z křehkého těsta plněné vanilkovou šlehačkou a zdobené ovocem.
Suroviny na 10 kusů
Na těsto
– 140 g másla
– 70 g moučkového cukru
– 60 g žloutků
– 210 g hladké mouky
– citronová kůra
– špetka soli
Na krém
– 250 ml mléka
– 2 žloutky
– 100 g krupicového cukru
– 1 vanilkový pudink
– 1 lžička vanilkového extraktu
– 50 g másla
– 220 ml smetany ke šlehání
– jahody
Postup
1. Ze surovin na těsto vypracujte „drobenku“. Přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a zpracujte těsto. Dejte na 15 minut do lednice. Těsto rozválejte a vyložte jím formičky. Pečte 15 minut při 170 ºC.
2. V trošce mléka rozmíchejte pudink a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte k varu. Přilijte mléko s pudinkem a povařte. Odstavte a vmíchejte cukr. Nechte vychladit, pak vyšlehejte. Zvlášť ušlehejte smetanu a vmíchejte do krému.
3. Krémem naplňte košíčky a ozdobte jahodami.