Tato křupavá pochoutka patří ve sladké Francii mezi nejoblíbenější dezerty. Jmenuje se Mille feuille (čti mil fej), což v doslovném překladu znamená „ tisíc plátků“.
Skládá se totiž z listového těsta, které je doplněno jemným cukrářským krémem a ovocem. Tak se pusťte do pečení, uvidíte, že tento dokonalý dezert za trochu námahy stojí!
Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
310 g másla
špetka soli
1 lžička citronové šťávy
120 ml vody
Na krém:
250 ml mléka
50 ml smetany
1 žloutek
1 balení vanilkového pudinku
70 g cukru
25 g másla
1 balení vanilkového cukru
jahody nebo maliny na ozdobu
Krok za krokem:
1. Nejprve si připravte těsto. Do velké mísy nasypejte prosátou mouku, přidejte k ní 60 g vychlazeného másla nakrájeného na drobné kostičky, citronovou šťávu a špetku soli a ručním hnětačem vytvořte drobenku.
2. Do té přilijte 20 ml ledové vody a rukama vypracujte pružné těsto. Z těsta poté vyválejte silný plát, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na několik hodin nebo rovnou přes noc odpočinout do lednice.
3. Vychlazené těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte z něho plát velký asi 25 x 30 cm. Zbylé máslo nakrájejte na tenké plátky a polovinu těsta jimi pokryjte.
Volný okraj přehněte přes máslo a opět těsto rozválejte. Tento postup opakujte celkem třikrát. Vzniklý plát nadvakrát přeložte, zabalte ho do fólie a dejte na další dvě hodiny vychladit do lednice.
4. Poté z něho vyválejte plát o velikosti asi 30 x 40 cm, přesuňte ho na plech vyložený papírem, propíchejte vidličkou a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte asi 10 minut dozlatova.
5. Na krém v kastrolu zahřejte mléko s vanilkovým cukrem. V míse smíchejte žloutky, změklé máslo, cukr a pudinkový prášek. Krátce prošlehejte, přidejte asi třetinu teplého mléka a promíchejte.
Zbývající mléko přiveďte k varu a přidejte k němu žloutkovou směs. Zahřívejte do zhoustnutí. Poté hrnec odstavte z plamene, zakryjte fólií a směs nechte vychladnout. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně ji přimíchejte do studeného krému.
6. Plát těsta nakrájejte na obdélníky a ty pomocí cukrářského sáčku slepujte k sobě vychlazeným krémem. Na závěr řezy ozdobte malinami nebo jahodami.
Obrácený meruňkový koláč
Mezi další oblíbené francouzské dezerty patří také obrácený koláč. Ten podle legendy vznikl úplnou náhodou, když pařížská cukrářka omylem vložila do trouby koláč bez těsta.
Když si to uvědomila, překryla již lehce rozpečené ovoce plátem těsta a vzniklý koláč zaujal strávníky natolik, že se tento recept stal jedním z pilířů francouzské kuchyně. Zkuste si ho doma připravit i vy!
Suroviny:
Na těsto:
160 g hladké mouky
1 lžička cukru
6 lžic másla
1 vejce
špetka soli
Na náplň:
500 g meruněk
100 g másla
150 g cukru
vanilková zmrzlina k podávání
Jak na to?
Mouku smíchejte se lžičkou cukru a špetkou soli. Přidejte na nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Do té rozklepněte vejce a rukama vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu odpočinout v lednici.
Pak těsto vyválejte na kulatý plát o velikosti formy a ten vraťte do lednice. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat.
Do pánve přidejte vypeckované a rozpůlené meruňky a zahřívejte do změknutí. Rozprostřete je na dno koláčové formy vymazané máslem a přelijte je karamelem.
Ovocný základ nechte vychladnout, přikryjte ho plátem těsta a okraje zatlačte pod meruňky. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho asi 20 minut dozlatova.
Pak ho nechte asi 15 minut odpočinout. Okraje uvolněte nožem, celý koláč překlopte na velký talíř a nechte ho zcela vychladnout. Podávejte se šlehačkou.
Už se těším, že vyzkouším tenhle recept. Francouzská kuchyně má vždycky něco do sebe. A co dodat k technologii? Pomocí digitální váhy a pečícího teploměru to bude hračka!
Nádherné, miluju maliny a francouzské dezerty! Tento recept vypadá jako skvělá výzva, musím ho vyzkoušet.