Suroviny:
250 g hladké mouky
200 g másla
špetka soli
100 g mletých vlašských ořechů
60 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
moučkový cukr na obalení
Postup:
Do velké mísy vložte máslo nakrájené na kostičky, moučkový cukr, prosátou mouku, vanilkový extrakt, sůl a mleté ořechy.
Pokud chcete, můžete vlašské ořechy nahradit jiným druhem, skvěle chutnají třeba mandle. Rukama vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc vychladit v lednici. Bude se vám s ním lépe pracovat, a navíc se dobře propojí všechny chutě.
Druhý den z těsta vyválejte váleček a nakrájejte ho na stejně velké špalíčky. Z nich tvarujte kuličky, které by měly mít velikost vlašského ořechu.
Kuličky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 13 minut na 180 °C. Po upečení je nechte asi 5 minut odpočinout na plechu a poté je ještě horké obalte v moučkovém cukru.
Postupujte opatrně, aby se sušenky nepolámaly. Kuličky před servírováním ještě jednou poprašte moučkovým cukrem, díky tomu budou připomínat nadýchané sněhové vločky.
Tip!
Do každé kuličky zabalte jeden lískový oříšek.
Tyto křehké máslové kuličky znějí naprosto úžasně! Už se těším, až je vyzkouším a podělím se o ně s přáteli na nějakém uměleckém setkání.