Vynikající koláč po francouzsku zachutná všem. Na náplň lze použít i blumy.
Potřebujete:
✿ 220 g hladké mouky
✿ 70 g cukru krupice
✿ 30 g kukuřičné krupice
✿ 1/2 lžičky skořice
✿ 110 g másla
✿ 80 ml podmáslí
✿ sůl
✿ 1 vejce
Náplň:
✿ 400 g švestek
✿ 80 g cukru krupice
✿ 15 g másla
✿ 1/2 lžičky skořice
✿ 1 lžičku vanilkového cukru
✿ 1 lžičku citronové šťávy
✿ 1 lžičku zázvoru
1. Smíchejte mouku, krupici, cukr, skořici a špetku soli. Přidejte změklé máslo, nakonec podmáslí a vymíchejte těsto. Zabalte do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do lednice.
2. Připravte náplň. V misce smíchejte všechny ingredience, nakonec přidejte vypeckované pokrájené švestky a promíchejte. Na pomoučněném válu rozválejte těsto dokulata a opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
3. Do středu těsta rozložte náplň, okraje nechte cca 10 cm volné. Ty přehněte přes náplň. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a posypejte trochou cukru. Pečte při 170 °C asi 45 minut.
Zajímavý přístup k přípravě galetky. Francouzská kuchyně má vždy své osobité kouzlo. Děkuji za sdílení tohoto receptu, určitě vyzkouším.
Wow, tohle vypadá jako perfektní recept na víkendové pečení! Už se těším, až to zkusím. Myslíte, že by šly použít i jiné ovoce?
Ach jo, to vypadá tak složitě. Ale určitě to stojí za to, vyzerá to fakt luxusně. Možná to zkusím, když najdu čas.