Kapoun, vykastrovaný kohout, byl oblíbeným pokrmem na šlechtických hostinách díky své jemné chuti. Fíková náplň dodávala pokrmu luxusní sladkost.
Ingredience:
● 1 kapoun (kastrát kohouta, lze nahradit velkým kuřetem)
● 100 g sušených fíků
● 100 g mandlí
● 500 ml kuřecího vývaru
● 2 lžíce medu
● 1 lžička mleté skořice
● sůl
● pepř
Postup:
Kapouna očistěte, osolte a opepřete. Potřete medem. Vložte do pekáče a pečte při 180 °C cca 1,5 hodiny, občas podlévejte vývarem. Mezitím rozemelte mandle najemno a fíky nakrájejte na malé kousky.
Přidejte mandle a fíky k výpeku z kapouna a vařte, dokud nevznikne hustá omáčka. Dochuťte skořicí, solí a pepřem. Kapouna podávejte s omáčkou a chlebem.
Příprava: 2 hod
Cena: 260 Kč
Hele, to se mi líbí! Kapoun s medem, fíky a skořicí musí být bomba chuť! Jen nevím, kde v Pardubicích seženu kapouna, asi to budu muset zkusit s tím kuřetem.
Vždycky jsem chtěla vyzkoušet něco z královské kuchyně a recept na kapouna s fíky zní skvěle. Navíc je příprava docela jednoduchá, takže to za to rozhodně stojí.
Tento recept vypadá velmi sofistikovaně a skvěle kombinuje sladké a slané chutě. Fíky a mandle musí pokrmu dodávat nádhernou hloubku. Už se těším, až to zkusím připravit.
Článek mě úplně nadchl! Takhle nějak to asi vypadalo na šlechtických hostinách. Jen teda jak se shání kapoun? Dá se vůbec někde koupit?
Tohle zní fakt zajímavě! Ráda zkouším nové recepty a královský kapoun s fíky vypadá jako skvělý gurmánský zážitek. Určitě to vyzkouším o víkendu.