Dozlatova upečená, moučkovým cukrem zasypaná a s vůní vanilky, mandlemi a rozinkami podávaná vánočka.
Ingredience:
1 kg polohrubé mouky
200g krupicového cukru
250g másla
500 ml mléka
4 žloutky
80 g droždí
1 lžička citronové kůry
1/3 vanilkového lusku
50 g rozinek
50 ml rumu
50 g mandlí
½ lžičky soli
1 vejce na potírání
Postup:
Do mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Uděláme ve směsi důlek a do něj nasypeme cukr, zalijeme rozehřátým máslem, přidáme žloutky a kvásek. Prohněteme a necháme odležet.
Rozpůlíme vanilkový lusk, vyjmeme zrníčka a přidáme je do těsta. Rozinky můžeme dát přímo ze sáčku, ale je lepší, když je krátce předtím zalijeme rumem a i s ním přidáme do těsta.
Opět těsto prohněteme, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě při běžné teplotě kynout asi 3 hodiny.
Z těsta uděláme válečky, začínáme se čtyřmi prameny, které jsou základnou. Druhé patro vytvoříme ze tří pramenů a poslední patro uděláme už jen ze dvou. Po položení třetího patra, vánočku spojíme dvěma špejlemi, které zapíchneme blíže ke středu.
Potřeme ji vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170 °C 40 minut.