Králík patří mezi tradiční české pokrmy a je-li připravený podle toho správného receptu, rozhodně přispěje k dobré náladě u stolu.
Ingredience
1 celý králík, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 4 snítky rozmarýnu, 200 g plátků anglické slaniny, 2 dcl růžového vína, 1 velká lžíce tuhého sádla, 4 kuličky nového koření, sůl, mletý pepř, 750 g brambor, 1 hlava brokolice
Postup
Králíka opláchneme, osušíme a naporcujeme. Pak do masa vetřeme sůl, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a každý díl zakryjeme plátkem slaniny.
Dno zapékací nádoby vyložíme cibulí nakrájenou na kolečka a zbytkem nakrájené anglické slaniny, přidáme maso, sádlo, nové koření, podlijeme vodou, zaklopíme a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při 190 °C asi tak 40 minut.
Vyjmeme z trouby, odklopíme, maso přelijeme výpekem, přidáme navrch snítky rozmarýnu, opět přiklopíme a pečeme ještě 30 minut. Mezitím oloupeme brambory, opereme brokolici, rozdělíme na růžice a dáme vařit v mírně osolené vodě nebo do parního hrnce.
Nádobu opět vyjmeme, odklopíme, sejmeme z masa slaninu, přelijeme ho výpekem a růžovým vínem a dopékáme ještě 15 až 20 minut. Podáváme s vařenými bramborami.