Suroviny:
1 celý králík (900–1400 g) 750 ml suchého červeného vína 60 ml červeného vinného octa 2 lžíce cukru krupice 50 g hladké mouky 60 ml extra panenského olivového oleje 2 palice česneku (16 stroužků) 16 lístků šalvěje 6 snítek rozmarýnu sůl a čerstvě namletý pepř čerstvý chléb k podávání
Postup: Králíka omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a rozporcujeme na osm kousků.
Položíme ho na záda, uchopíme jeho zadní nohu a odřízneme ji od těla. Nohu táhneme směrem dovnitř, čímž oddělíme stehno od zbytku těla. Stejným způsobem odřízneme i zbylé tři končetiny.
Na trupu nahmatáme žebra a vedeme řez mezi druhou a třetí řadou od ocasu po obou stranách trupu – odřízneme slabiny.
Sekáčkem odsekneme hrudní koš a ocasní obratel, které nebudeme potřebovat. Hřbet přesekneme podélně na dvě poloviny. Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme víno, ocet a cukr, až se rozpustí. Králíka osolíme, opepříme, obalíme v mouce a přebytečnou mouku oklepeme.
Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme na středním stupni olej a králíka v něm opékáme ze všech stran dohněda, zhruba 6 minut. Mezitím oloupeme česnek a deset stroužků podrtíme.
Králíka přesuneme do pekáče nebo zapékací nádoby s víkem a do volné pánve vsypeme drcený česnek.
Restujeme ho za stálého míchání zhruba 3–4 minuty dozlatova. Přilijeme vinnou směs a zahříváme ji až k varu. Připečené kousky na dně odškrabujeme a promícháváme s omáčkou. Přelijeme ji přes králíka, posypeme ho bylinkami a zbylými stroužky česneku (vcelku).
Přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 45 minut. Jakmile králík změkne, sejmeme víko, zvýšíme teplotu na 230 °C a pečeme králíka ještě 25 minut, až omáčka zhoustne. Osolíme, opepříme a podáváme s chlebem.
.