Suroviny na 4 porce:
● tzv. králičí droby
(hlava, hrudí, vnitřnosti, odřezky, kosti)
● 1 velká mrkev
● ½ menšího celeru
● 1 malá petržel
● celerová či petrželová nať
● kousek kapusty – není nutná
● 1 střední cibule
● 2 stroužky česneku – nemusí být
● 6 kuliček nového koření
● 3 bobkové listy
● podle chuti sůl
● mletý pepř
● máslo (pokud děláme smažený základ)
Postup:
1. Králičí vývar lze připravit buď: orestováním králičích odřezků a kostí společně se zeleninou a kořením na rozpuštěném másle (50 g + 1 lž. oleje), které po osmažení teprve zaléváme vodou, nebo:
očištěnou zeleninu, koření a králičí odřezky, kosti a ostatní droby dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
2. Plamen ztlumíme, osolíme a necháme asi 2,5 hod zvolna vařit – táhnout. Pak vývar přecedíme, pokrájenou zeleninu přidáme do vývaru společně s obraným pokrájeným masem a ještě krátce povaříme se zelenou natí. Vývar podáváme s domácími nudlemi či játrovými knedlíčky.