Letošní úroda jablek je konečně velká, což je ideální příležitost využít je nejen k pochutnání, ale také vylepšení svého zdraví. Tak se s chutí zakousněte!
Pokud hledáte „zázračný lék“ na různé potíže, vsaďte na jablka. S čím pomohou?
Cévy, srdce, střeva
Jablečná slupka je plná flavonoidů, které rozšiřují cévy a snižují krevní tlak už po pár týdnech. Díky pektinu, rozpustné vláknině, kterou potřebují bakterie ve střevech, příznivě ovlivňují trávení. Pektin je také účinný „snižovač“ hladiny LDL cholesterolu.
Imunita i omlazení
V jablku je obsažena celá škála vitaminů. Nejvíce je v nich vitaminu C, který v kombinaci s polyfenoly podporuje přirozenou obranyschopnost našeho těla. Po jejich konzumaci budete mít více energie a cítit se celkově zdravější.
Přirozené antioxidanty zase chrání buňky před poškozením volnými radikály. Působí tedy nejen jako skvělá prevence různých onemocnění, ale navíc zpomalují i proces stárnutí.

Pro štíhlou linii
Díky nízké energetické hodnotě a vysokému podílu vlákniny a vody vás jablko zasytí, ale nebudete se cítit těžce. Po snědení jablka dopoledne také nebudete mít další chutě na sladké a během dne zkonzumujete méně kalorií.
Všeho s mírou
Ještě než se vrhnete na jablka „ve velkém“, je dobré znát pár zásadních informací. Možná víte, že nejvíce vitaminů, vlákniny a dalších látek se skrývá ve slupce, proto není dobré je loupat.
Jablka byste měli jíst pravidelně každý den, koneckonců je to nejběžnější ovoce našich zahrad a skvělá svačinka. S množstvím se to ale nemá přehánět.
Ideální dávku představují dvě až tři jablka denně. Kromě spousty prospěšných látek totiž obsahují také cukr a při větším množství můžete překročit jeho denní dávku.
Jablka zní jako skvělá věc na zlepšení zdraví, ale nikdy jsem nevěděla, že mají tolik benefitů! Teď už budu jíst víc než jedno denně, haha.