Americká vánoční šunka je jedním z tradičních pokrmů, které v období svátků zdobí stoly po celých Spojených státech.
Tento výjimečný pokrm vyniká šťavnatým masem, obaleným v křupavé sladkokyselé glazuře, která se připravuje z medu, hnědého cukru, hořčice a šťávy z citrusů. Dobrou chuť!
Suroviny:
2 kg šunky vcelku
200 g medu
150 g třtinového cukru
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce jablečného octa
hrst celých hřebíčků
šťáva ze 2 pomerančů
šťáva z 1 citronu
150 ml kvalitního červeného vína
Krok za krokem:
1. Vařenou šunku položte na prkénko a očistěte ji. Pokud obsahuje kůži, odřízněte ji, nechte však na mase tenkou vrstvu tuku, která zajistí výslednému pokrmu chuť a šťavnatost. Na povrchu šunky nožem vytvořte dostatečně hlubokou mřížku.
2. Do každého čtverce zapíchněte jeden hřebíček, ten dodá masu zvláštní kořeněnou chuť. Šunku vložte do hlubokého pekáče, zakryjte ji alobalem a nechte asi hodinu odpočinout.
3. Mezitím si připravte glazuru. Do rendlíku nalijte pomerančovou i citronovou šťávu, jablečný ocet a zahřívejte.
Jakmile bude tekutina teplá, přidejte do ní med, třtinový cukr a červené víno. Zahřívejte, dokud se všechen cukr nerozpustí a ingredience se nespojí do hladké směsi.
4. Šunku potřete první vrstvou glazury, vložte ji do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ji asi 70–80 minut.
Během pečení ji každých 10 minut potírejte marinádou, tento krok je opravdu důležitý pro vytvoření voňavé a křupavé krusty, díky které je tento pokrm neodolatelný.
5. Správně upečenou šunku poznáte podle toho, že glazura je zkaramelizovaná a zlatavá a na povrchu krásně probublává.
Pokud chcete mít šunku více vypečenou, na posledních pár minut můžete v troubě zapnout funkci grilu. Hlídejte však, aby se povrch šunky nepřipálil.
6. Hotovou šunku vyjměte z trouby a nechte ji asi 15 minut odpočinout, aby se dobře prolnuly všechny chutě. Poté ji pomocí ostrého nože nakrájejte na tenké plátky.
Jako příloha se skvěle hodí bramborové pyré nebo dušená zelenina. Pokud vám kus šunky zbude, skvěle poslouží i za studena k salátům nebo jen tak, na krajíci čerstvého, křupavého chleba.
Ovocný chlebíček
Pokud milujete sladké, rozhodně vyzkoušejte voňavý vánoční chlebíček s kandovaným ovocem. Trochu se podobá našemu biskupskému chlebíčku, má však hutnější konzistenci a šťavnatější těsto.
Připravte ho s předstihem, ať máte v záloze dobrotu pro nečekané sváteční návštěvy!
Suroviny:
250 g sušeného ovoce
100 g kandovaného ovoce
100 g ořechů
180 g hladké mouky
150 g třtinového cukru
2 vejce
120 g másla
120 ml čerstvé pomerančové šťávy
2 lžíce rumu
1 lžička kypřicího prášku
½ lžičky mleté skořice
špetka muškátového oříšku
špetka soli
Jak na to?
Sušené a kandované ovoce nakrájejte na menší kousky, nasypejte ho do misky a zalijte pomerančovou šťávou promíchanou s rumem. Nechte ho několik hodin nasáknout, nejlépe však přes noc.
Druhý den vyšlehejte ve velké míse cukr se změklým máslem do nadýchané světlé pěny a do té po jednom zašlehejte obě vejce. V druhé míse promíchejte hladkou mouku, sůl, kypřicí prášek, skořici a špetku muškátového oříšku.
Poté suchou směs postupně přidávejte k máslovému základu, dokud nevznikne hladké těsto. Do něj přimíchejte nasekané ořechy a ovoce včetně pomerančové marinády.
Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem, vložte ho do trouby předehřáté na 150 °C a pečte asi 60 minut. Před nakrojením nechte chlebíček vychladnout na mřížce.
Tip!
Hotový chlebíček můžete polít polevou z citronové šťávy a moučkového cukru.
Milovníci zajímavých kombinací chutí určitě ocení tuhle šunku, hřebíčky a koření v jídle mám moc ráda. A navíc ten ovocný chlebíček jako sladká tečka!
Hej, to vypadá jako pecka! Asi to ani nezkusím dělat, ale ráda bych se podívala, jak to někdo vaří. 😀
Fascinuje mě, jak se do našich kuchyní postupně dostávají tradiční pokrmy z celého světa. Tahle americká vánoční šunka musí být opravdovým chuťovým zážitkem.
Wow, vánoční šunka s citrusovou glazurou zní naprosto úžasně. Připomíná mi to takovou tu přírodní sladkost a šťavnatost, kterou se snažím často dosáhnout i ve svých receptech.
Moc mě baví vařit! Tahle vánoční šunka zní skvěle, určitě ji letos vyzkouším udělat k Vánocům. 😀