Suroviny:
1 hrnek hladké mouky
hrnek vody
2 lžíce škrobu
½ lžičky kurkumy
sůl
3 jarní cibulky s natí
2 mrkve
1 malá cuketa
¼ hlávky zelí
olej
Na omáčku:
2 lžíce sójové omáčky (nebo tamari)
2 lžíce vody
1 lžička cukru krupice
1 lžičky rýžového octa
½ lžičky sezamového oleje
Postup:
Ve velké míse důkladně prošlehejte metličkou dohladka hladkou mouku, vodu, škrob, mletou kurkumu, sůl. Zeleninu nakrájejte na dlouhé tenké nudličky a promíchejte v míse s připraveným těstíčkem.
V pánvi nechte rozehřát řepkový olej a dejte na ni asi čtvrtinu směsi, rozprostřete ji do tenčí vrstvy a smažte z obou stran dozlatova a dokřupava.
Poté nechte odkapat přebytečný tuk na papírové utěrce. Můžete ale udělat víc menších placiček, podobně, jako se to dělá, když připravujete z bramborákového těsta malé bramboráčky.
Hotové placky můžete nakrájet a podávejte s omáčkou smíchanou z uvedených ingrediencí. Jedí se teplé i studené.
Podávat je můžete jako netradiční předkrm či večeři nebo doplněné nějakým salátem klidně i jako hlavní jídlo. Ať už zvolíte kterýkoliv způsob, výsledem ohromíte všechny pozvané strávníky.
Do placek využijete v podstatě jakoukoliv zeleninu, která vám zbyla, papriku, kedlubnu, ředkev, červené zelí, pórek…
Můžete přidat i houby, třeba žampiony nebo hlívu… Prostě ideální dobrota ze všeho, co dům dal. Právě proto jsou ideální jako rychlá, levná, a přesto vynikající večeře.
Zkoušela jsem je už několikrát a vždycky chutnaly famózně! Omáčka k palačinkám je skvělá, dodává to jídlu šmrnc.
Ty palačinky vypadaj docela super! Určitě je vyzkouším, až budu mít doma víc zeleniny. Recept je snadný a zdravý, ideální pro rychlou večeři.