Klasiku české kuchyně si můžete připravit také v lehčí variantě. Skvěle chutná s bramborami i vařeným vejcem. Použít na ni můžete jak čerstvý, tak nakládaný kopr.
Ingredience na 4 porce:
● 800 g hovězího zadního
● 50 g másla
● 1 l hovězího vývaru
● 50 g hladké mouky
● 200 ml smetany na šlehání
● hrst čerstvého kopru
● sůl
● pepř
● ocet podle chuti
Postup:
V hrnci nechte rozpustit máslo. Přidejte k němu mouku a míchejte, až vznikne světlá jíška. Potom přilejte trochu vývaru a metličkou míchejte, aby nevznikaly hrudky. Takto postupně přilejte celý vývar a stále míchejte metličkou.
Směs mírně osolte, opepřete a chvíli vařte. Následně přilejte smetanu a omáčku přiveďte k varu. Přidejte nadrobno nasekaný kopr a stáhněte omáčku z ohně. Podle chuti ji ještě osolte a opepřete. Můžete podávat s knedlíkem a vařeným hovězím masem.
Příprava: 40 min
Cena za 1 porci: 40 Kč
Koprová omáčka je skvělá klasika! Ráda vařím větší množství a zbytkem pak potěším celou rodinu k večeři. 😊
Koprovou omáčku mám moc ráda, obzvlášť v kombinaci s vařeným vejcem. Občas ji zkusím uvařit s méně smetanou, ať je trochu lehčí a zdravější.
Ráda bych vyzkoušela tu lehčí variantu, zní to zajímavě! A jsem nadšená, že lze použít čerstvý kopr, který nám teď v zahradě krásně roste.
Koprovku úplně miluju, hlavně s bramborama a vajíčkem! Asi ji dneska zkusím podle vašeho receptu s nakládaným koprem, snad to zvládnu. 😅