Kopřiva dvoudomá má mnohostranné využití. Připravit si z ní můžete odvar, tinkturu a také víno. Využít se dá i v teplé a studené kuchyni. Stačí jen vědět, jak na to.
Kopřivu často považujeme za plevel, přitom je neskutečně chutná, léčivá a dá se pěstovat i na zahrádce.
Jak ji vypěstovat?
Tato bylinka čistí půdu a rovněž zvyšuje její úrodnost. Další bylinky, které si v její blízkosti vypěstujete, odolají i mšicím, housenkám a dalším škůdcům.
Měl by stačit jen jeden výsev. Pak už se kopřiva dvoudomá rozmnožuje pomocí samovýsevu. Kopřivu dvoudomou vyséváme na jaře na povrch substrátu, do řádků 40 x 15 cm.
Sušení bylinky
Kopřivu si po sběru můžete také usušit. Kořeny se suší na slunci, nadzemní části rostliny sušíme ve stínu na dobře větraných místech. Pokud budete kopřivu sušit v sušičce, neměla by teplota vzduchu přesáhnout šedesát stupňů.
Co dokáže vyléčit?
Kopřiva má mnoho užitečných vlastností, neboť vyléčí doslova a do písmene každý neduh. Pomáhá při močových a ledvinových kamenech, čistí krev, podporuje správnou funkci slinivky břišní, léčí cukrovku, nemoci jater, žlučníku či sleziny.
Kopřivový odvar
Chutný je například čaj z kopřivy, který pomáhá při špatné krvetvorbě a prokrvování končetin. Jednu vrchovatou lžíci spařte čtvrt litrem vody a louhujte dvacet minut.
Odvar pijeme ještě teplý, a to maximálně dvakrát denně po dobu tří měsíců, pak na chvilku vynechejte.
Tinktura na otoky končetin
Kopřivová tinktura vám nejvíce pomůže s kožními problémy, jako jsou vyrážky, nebo například s otoky končetin. Vykopaný oddenek očistěte v horké vodě kartáčkem a nakrájejte nadrobno.
Umístěte bylinku do láhve a zalijte ji vysokoprocentní žitnou pálenkou. Nechte ji čtrnáct dní macerovat na stinném místě. Tímto způsobem lze připravit tinkturu také ze semínek nebo nati.
Jak chutná nejlépe?
Výhodou této bylinky je i to, že se z ní dají připravit chutné pokrmy. Navíc i takto tepelně zpracovaná má léčivé účinky. Jak tedy chutná nejlépe?
Dá se z ní připravit polévka, palačinka nebo omeleta. Případně ji po usušení lze použít jako koření na brambory pečené v troubě. Dá se jíst dokonce i syrová, ale musí se odstranit žahavé chloupky.